Autorska prava i uloga zastupnika

Blog o autorskim pravima. Sve što bi trebalo znati o autorskom pravu i zaštiti.

Autori: Emina Peruničić  Slobodan Loka Nešović  Jovan Matić  |  Srđan Mitrić  Tatjana Bukvić  Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs 

 • Muzika će svaku reklamu odneti mnogo dalje, ali kada se ta reklama emituje u pauzama Super Bowl utakmice, nebo je granica.

  Pročitajte više
 • U poslednje vreme u javnosti je otvorena polemika na temu udžbenika. Kao i obično, pažnju na sebe prvo skrenu oni najbučniji, koji pokušavaju da bombastičnim izjavama zadobiju naklonost javnog mnenja. No, da li su oni najbučniji ujedno i najstručniji i najpozvaniji da odlučuju o tako važnim pitanjima?

  Pročitajte više
 • 16. februar 2021.

  Muzika i film

  Jos od prve filmske projekcije, u Parizu 28. decembra 1895. godine, kada su braća Limijer publici predstavila pokretne slike, jasna je neraskidiva veza muzike sa sedmom umetnošću.

  Pročitajte više
 • U naprednim zemljama sveta, proces digitalizacije je već daleko odmakao. Tim procesom je odavno zahvaćeno i školstvo, kao jedna od najvažnijih sfera koje oblikuju izgled današnjeg i budućeg sveta. S druge strane spektra, nalaze se nerazvijene zemlje u kojima proces digitalizacije (gotovo da) nije ni počeo. Gde smo, u tom pogledu, mi?

  Pročitajte više
 • 30. decembar 2020.

  Sve nijanse kreativnosti

  U nekim od prethodnih tekstova na našem blogu govorili smo o višeznačnosti pojma kreativnih industrija. Pored svih pokušaja ustanovljavanja jasne definicije, ta industrijska grana u izvesnoj meri uspeva da izmakne striktnom određenju. Čini se da je jedan od razloga za to fluidnost samog pojma kreativnosti. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti značenjem i značajem tog pojma.

  Pročitajte više
 • Vrlo LAKO. Uprkos uvreženom mišljenju da je proces licenciranja dugotrajan i veoma komplikovan, naša iskustva govore drugačije.

  Pročitajte više
 • Za ljubitelje knjige i čitanja, kraj oktobra obično znači da će na Sajmu knjiga biti u prilici da svoja omiljena izdanja kupe po nešto povoljnijim cenama, ali i da se upoznaju sa novim naslovima, autorima, trendovima...

  Pročitajte više
 • Duško Radović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Dušica Lukić, Milovan Danojlić, Mošo Odalović, Pero Zubac, Vladimir Andrić, Predrag Peđa Trajković, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, Tode Nikoletić... toliko vrhunskih autora na jednom mestu...

  Pročitajte više
 • 11. septembar 2020.

  Kult stvaralaštva

  Nedavno mi je u ruke dospela knjiga koja je uspela da se nametne i da pridobije moju pažnju. U pitanju je autobiografija Simora Stajna, jednog od teškaša muzičke industrije druge polovine 20. i početka 21. veka.

  Pročitajte više

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205