Autorska prava i uloga zastupnika

Blog o autorskim pravima. Sve što bi trebalo znati o autorskom pravu i zaštiti.

Autori: Emina Peruničić  Slobodan Loka Nešović  Jovan Matić  |  Srđan Mitrić  Tatjana Bukvić  Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs 

 • 30. decembar 2020.

  Sve nijanse kreativnosti

  U nekim od prethodnih tekstova na našem blogu govorili smo o višeznačnosti pojma kreativnih industrija. Pored svih pokušaja ustanovljavanja jasne definicije, ta industrijska grana u izvesnoj meri uspeva da izmakne striktnom određenju. Čini se da je jedan od razloga za to fluidnost samog pojma kreativnosti. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti značenjem i značajem tog pojma.

 • Vrlo LAKO. Uprkos uvreženom mišljenju da je proces licenciranja dugotrajan i veoma komplikovan, naša iskustva govore drugačije.

 • Za ljubitelje knjige i čitanja, kraj oktobra obično znači da će na Sajmu knjiga biti u prilici da svoja omiljena izdanja kupe po nešto povoljnijim cenama, ali i da se upoznaju sa novim naslovima, autorima, trendovima...

 • Duško Radović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Dušica Lukić, Milovan Danojlić, Mošo Odalović, Pero Zubac, Vladimir Andrić, Predrag Peđa Trajković, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, Tode Nikoletić... toliko vrhunskih autora na jednom mestu...

 • 11. septembar 2020.

  Kult stvaralaštva

  Nedavno mi je u ruke dospela knjiga koja je uspela da se nametne i da pridobije moju pažnju. U pitanju je autobiografija Simora Stajna, jednog od teškaša muzičke industrije druge polovine 20. i početka 21. veka.

 • 14. avgust 2020.

  Duškova Svaštara

  Ove godine, odlazak Duška Radovića – čoveka koji je za sebe govorio da je mnogo više razumeo nego što je znao – obeležićemo prelistavanjem njegove Svaštare...

 • Nastavljamo seriju tekstova o kreativnim industrijama i njihovoj ulozi u modernoj ekonomiji. Naravno, posebno ćemo se baviti aktivnostima zasnovanim na autorskom (i srodnim pravima), ali počnimo od definisanja različitih sektora kreativnih industrija. Metodologija će biti definisana odgovorom na pitanje „KO ŠTA dobija u biznisu kreativnih industrija“?

 • Koliko vredi neko autorsko i/ili umetničko delo? U duhovnom, materijalnom moralnom smislu? Koji su kriterijumi njegovog vrednovanja? Da li postoje ’standardi’ u tom pogledu ili je vrednost autorskog dela potpuno proizvoljna stvar?

 • U poslednje vreme je dosta čest i, rekli bismo, popularan izraz ‘kreativne industrije’. I mi smo ga nekoliko puta pomenuli u tekstovima na našem blogu, posebno iz perspektive uticaja koji ova nova industrijska grana ima na privredu naše zemlje, pa i šire Evropske unije i globalno.

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

Tel/Fax 011 30 89 205