Autorska prava i uloga zastupnika

Blog o autorskim pravima. Sve što bi trebalo znati o autorskom pravu i zaštiti.

Autori: Emina Peruničić  Slobodan Loka Nešović  Jovan Matić  |  Srđan Mitrić  Tatjana Bukvić  Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs 

 • Nastavljamo seriju tekstova o kreativnim industrijama i njihovoj ulozi u modernoj ekonomiji. Naravno, posebno ćemo se baviti aktivnostima zasnovanim na autorskom (i srodnim pravima), ali počnimo od definisanja različitih sektora kreativnih industrija. Metodologija će biti definisana odgovorom na pitanje „KO ŠTA dobija u biznisu kreativnih industrija“?

 • Koliko vredi neko autorsko i/ili umetničko delo? U duhovnom, materijalnom moralnom smislu? Koji su kriterijumi njegovog vrednovanja? Da li postoje ’standardi’ u tom pogledu ili je vrednost autorskog dela potpuno proizvoljna stvar?

 • U poslednje vreme je dosta čest i, rekli bismo, popularan izraz ‘kreativne industrije’. I mi smo ga nekoliko puta pomenuli u tekstovima na našem blogu, posebno iz perspektive uticaja koji ova nova industrijska grana ima na privredu naše zemlje, pa i šire Evropske unije i globalno.

 • Zahvaljujući globalizacijskim trendovima i prepoznavanju potrebe da uhvatimo i očuvamo korak sa svetom, kod nas se desio značajan zaokret u načinu tretiranja teme autorskog prava. Ta promena perspektive je živ proces koji se neprestano odvija i pred nas gotovo svakodnevno postavlja nove izazove.

 • Muzički sektor se među prvima našao na udaru globalne krize izazvane pandemijom virusa Covid19. Kako ovaj sektor u najvećem broju čine mikro i mali preduzetnici, samozaposleni pojedinci i freelanceri, muzička industrija se ujedinila oko plana koji poziva na brz i snažan odgovor na ovu krizu, kako bi se muzičkom i drugim kulturnim sektorima pomoglo da prežive ovu oluju.

 • Kada je u pitanju zaštita autorskih prava u sferi pisane reči, u Srbiji smo već neko vreme svedoci smene (ili, možda bolje reći, rušenja) jedne paradigme koja je dugo određivala sudbinu naših pisaca.

 • Završena konferencija „Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?“ Kroz tri panel-diskusije, više od stotinu učesnika konferencije „Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?“ razgovaralo je o važnosti njene zaštite, kao i načinima na koje je to moguće učiniti u današnje vreme.

 • 23. novembar 2018.

  Ostvari svoja prava 1

  Kako da ostvarite kontrolu nad eksploatacijom i prihodima do muzičkog dela čiji ste autor...

  Pročitajte više
 • 22. novembar 2018.

  Ostvari svoja prava 2

  Kako da ostvarite prihod od prava proizvođača fonograma...

  Pročitajte više

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

Tel/Fax 011 30 89 205