24. Maj 2023.

Muzika italijanskih autora se vraća na Facebook i Instagram posle „prelaznog“ dogovora sa kompanijom Meta

Muzika koju štiti Italijansko društvo autora i izdavača (SIAE) vraća se na platforme u vlasništvu kompanije Meta, Facebook i Instagram, posle privremenog sporazuma postignutog sa tehnološkim gigantom.

Ovaj dogovor se smatra pobedom SIAE-a, društva za kolektivno ostvarivanje prava autora, ‘Italijanskog Sokoja’.

„Nakon prelaznog sporazuma potpisanog između strana, muzika koju štiti SIAE ponovo je dostupna na Metinim društvenim platformama“, navodi se u saopštenju SIAE-a od 13. maja. Ova informacija dolazi posle privremene jednostrane suspenzije italijanske muzike na Facebook-u i Instagramu zbog neuspelih pregovora o obnavljanju licence za korišćenje repertoara SIAE, što je u muzičkom svetu percepirano kao ‘nasilničko’ ponašanje multinacionalne korporacije prema autorima i nosiocima prava, u stilu “uzmi ili ostavi” (o čemu smo detaljno pisali u prethodnim tekstovima).

Predstavnici SIAE su izrazili zadovoljstvo ovim rezultatom, traženim i postignutim, ali naglašavaju da društvo ostaje posvećeno zaštiti interesa svojih članova i nastavlja da radi na postizanju konačnog i trajnog sporazuma zasnovanog na pravičnosti i transparentnosti, u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima.

Sporazum je usledio nakon naloga koji je pre manje od mesec dana izdala italijanska organizacija za zaštitu konkurencije, AGCM, kojom se Meti nalaže da nastavi pregovore sa SIAE, bez dodatnih pritisaka u vidu uklanjanja repertoara.

Pošto od 1. januara ove godine nije postignut sporazum između dve strane, SIAE je u martu saopštio da je Meta odlučila da ukloni pesme njenih članova sa Facebook-a i drugih Meta platformi. U isto vreme, predstavnici kompanije Meta tvrde da je SIAE odbio da prihvati svaku ponudu koja je bila manja od povećanja od 310% u odnosu na prethodnu licencu. SIAE je odbacio ovu tvrdnju, naglasivši da nova licenca nije uporediva sa onom potpisanom 2020. godine.

Činjenica je da su se prilike u muzičkoj industriji dosta promenile, da je Evropska unija, uspevši da odoli lobiranju velikih tehnoloških kompanija (Google, Meta, Amazon…) podržala smanjivanje tzv. value gap (razlike u vrednosti) izmedju onoga što DSPs zaradjuju i iznosa koje isplaćuju kreatorima i nosiocima prava. Sa druge strane okeana, stvari takođe idu u prilog autorima, s obzirom da je procenat za autorska prava od streaming-a podignut na 15% i očekuje se da će se to preliti i na ostatak sveta, posebno Evropu.

Zvaničnik iz ICMP-a – strukovne organizacije koje predstavlja industriju muzičkog izdavaštva (publisher-a) širom sveta, izjavio je u martu da je Meta zahtevala da naknada za licenciranje kompletnog autorskog opusa SIAE bude po principu 'uzmi ili ostavi', a kada to nije bilo prihvaćeno, uklonila je muziku kako bi pokušala da obezvredi pregovore.

„Kompanija kao što je Meta koja odbija da plati odgovarajuću licencu za korišćenje autorskih dela utiče na život miliona stvaralaca i muzičkih profesionalaca“, rekao je generalni direktor ICMP-a John Phelan.

Ovo je navelo italijansku organizaciju za zaštitu konkurencije, AGCM, da početkom aprila pokrene istragu o Metinom vođenju pregovora o licenciranju.

Procena AGCM je  da je kompanija Meta bila u poziciji da iskoristi svoje pregovaračke prednosti tako što je zahtevala od SIAE-a da prihvati nefer ekonomsku ponudu, dok društvu nije pružila relevantne informacije za procenu ekonomske pravičnosti ponude.

Istraga, koju je pokrenulo italijanska institucija za zaštitu konkurencije, je pokazala da je kompanija Meta onemogućila korišćenje svih muzičkih sadržaja autora koje predstavlja SIAE, što predstavlja „zloupotrebu ekonomske zavisnosti koja bi mogla imati značajan uticaj na konkurenciju na pogođenim tržištima i naneti veliku štetu potrošačima“.

SIAE je saopštio da nastavlja da vodi pregovore sa Metom u skladu sa odlukama i merama koje diktira AGCM. Evropska društva, autori i publisher-i sa pažnjom prate razvoj situacije u Italiji, s obzirom da krajem ove godine ističu licence na mnogim teritorijama i očekuje se da Meta (i ostali veliki tehnološki ‘igrači’) prihvate novonastale uslove i podignu procente koje plaćaju za korišćenje autorskih dela.

 

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić