3. novembar 2023.

Živele knjige! Živeli autori!

Ovogodišnji, 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga, održan je od 21. do 29. oktobra pod geslom „Živele knjige!“ Na njemu se pored zemlje-gosta, Francuske, predstavilo oko četiri stotine izlagača iz zemlje i inostranstva.

Uprkos katastrofičnim predviđanjima o sudbini knjige u tradicionalnom obliku, sve što se i ove godine dešavalo pod sajamskim kupolama dokaz je da će knjiga u fizičkom obliku preživeti sve svoje elektronske (i druge) alternative koje, dakako, sve više pronalaze svoje mesto i među čitalačkom publikom i na specijalizovanim sajmovima knjiga.

Kao tradicionalno mesto razmene mišljenja različitih profesija okupljenih oko knjiga i izdavaštva, Sajam je i ove godine ugostio velika spisateljska imena kao što su: Etgar Keret, Žoao Tordo, Sajmon Sibag Montefjore, Kejt Mos, kao i mnoge druge autore iz Evrope i sveta.

Kao agencija koja se bavi upravo administracijom i zaštitom autorskog prava u sferi pisane reči, pažnju smo pre svega usmerili na konferenciju „Izdavaštvo i javni interes“ koja je – u organizaciji UPIS-a i Francuskog instituta – održana u sklopu pratećeg programa Sajma u Sali Borislav Pekić. Jedna od ključnih tema konferencije bila su i autorska prava. Na okruglim stolovima – koji su se bavili temama afirmacije izdavaštva, piraterije u izdavaštvu, književnih nagrada i podrške piscima, a čiji je učesnik bio i Mascom – govorili su, između ostalih: Régine Hatchondo (predsednica Francuskog nacionalnog centra za knjigu), Nicolas Roch (predsednik Kancelarije za međunarodno izdavaštvo Francuske), i Bora Babić (direktorka izdavačke kuće Akademska knjiga), Uroš Ćemalović (ekspert za pravo intelektualne svojine), Gojko Božović (direktor izdavačke kuće Arhipelag).

Predstavnici francuskih institucija upoznali su našu stručnu javnost sa najnovijim zakonskim rešenjima vezanim za izdavaštvo i autorska prava, načinima institucionalnog i sindikalnog organizovanja izdavača i autora u Francuskoj, sa najnovijim tendencijama i opcijama u oblasti digitalne piraterije…

Opšti je zaključak da Srbija u mnogo čemu kaska za razvijenim zemljama Evrope, a posebno je naglašena potreba institucionalne intersektoralne saradnje koja bi bila podržana od strane države. Nažalost, tradicionalni izostanak interesovanja države bio je uočljiv i kroz nedolazak najavljenog predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije.

Mascom je na skupu domaćim izdavačima i gostima iz inostranstva predstavljen kao primer dobre prakse zaštite sopstvenog izdavačkog kataloga, ali i kao agencija koja se već dugi niz godina uspešno bavi zaštitom dela stvaralaca koji pišu za decu.

Možemo zaključiti da je najveći doprinos naše kuće domaćem izdavaštvu prevashodno uočljiv kroz prisustvo autora iz našeg kataloga (Duško Radović, Dragan Lukić, Dušica Lukić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Danojlić, Moša Odalović, Pero Zubac, Vladimir Andrić, Predrag Peđa Trajković, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, Tode Nikoletić, Mira Alečković, Matija Bećković, Mirjana Bulatović) u udžbenicima, lektirama, kao i beletrističkim izdanjima velikog broja prisutnih izdavača iz zemlje i inostranstva: Klett, Novi logos, Pčelica, Zavod za udžbenike, Bigz, Freska, Eduka i mnogih drugih.

Sva korišćenja dela autora iz našeg kataloga od strane izdavača ugovorena su, administrirana i monetizvana zahvaljujući dugogodišnjim sistematskim naporima naše kuće koja se u svom radu uvek vodi najboljim interesom autora, a samim tim i interesom zajednice.

Zato bismo, za kraj, postojećem geslu 66. Međunarodnog sajma knjiga dodali još jedno: „Živeli autori!“

Bez njih, kao prvih pokretača izdavačke delatnosti i svih drugih kreativnih industrija, ne bi bilo ni samih tih industrija…

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić