10. jun 2024.

Fenomen Zmajevih dečijih igara

Fenomen Zmajevih dečjih igrara: popularizacija stvaralaštva za decu kao vid podrške kreativnoj zajednici

Od 3. do 9. juna u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici,  Zmajevu, Kaću, Kisaču, Budisavi… održan je festival radosti, umetničkog stvaralaštva za decu i mlade, prijateljskih susreta, dečjih talenata i veština.

Kao i obično, autori koje zastupa naša kuća i ove godine dali su značajan doprinos ovoj manifestaciji posvećenoj dečjoj književnosti kod nas. Tako se naš Ršum družio sa učenicima osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, koji su sa događaja poneli nezaboravne uspomene.

Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre postoji u Novom Sadu od 1957. godine.  Od početka svoje delatnosti okuplja, pisce, ilustratore, kritičare, teoretičare, izdavače, urednike i čitaoce dečje književnosti i korisnike umetničkog stvaralaštva, prenoseći novim generacijama najveća postignuća i domete naših stvaralaca.

Prestižna manifestacija koja se kontinuirano održava duže od pola veka značajno doprinosi podizanju svesti o značaju stvaralaštva i potrebi da se dužna pažnja posveti autorima i njihovim pravima.

Evo šta su autori iz našeg kataloga, od kojih su neki učestvovali i u samom osmišljavanju koncepta Zmajevih dečjih igara, rekli o njihovom značaju:

... Zmajeve dečje igre smatram jednim društvenim i literarnim pokretom koji treba da nam sačuva Zmaja i najlepše zmajevske tradicije...

Dušan Radović

… Godišnji festival koji se odvija pod duhovnim pokroviteljstvom rodonačelnika srpske dečje poezije već decenijama daje ohrabrujući podsticaj razvoju tog neobičnog književnog roda. (...) On je bio, i ostaje, mera životnosti i plemenitog nadahnuća svima koji, pevajući, podešavaju visinu glasa imajući na umu decu i osetljive. Da nema Zmajevih dečjih igara, trebalo bi ih, hitno, izmisliti.

Milovan Danojlić

Zmajeve dečje igre jesu jedna jedinstvena igra dece i pesnika koju je započeo Zmaj, a budućnost je trajno nastavlja.

Dragan Lukić

Kada smo počinjali, nismo znali ali smo osećali i verovali da će Zmajeve dečje igre jednog dana izaći iz ovog grada u ravnici a onda dalje, širom zemlje. Postepeno, iz godine u godinu, uveravali smo se da smo bili u pravu, pa su danas Zmajeve dečje igre najznačajnija manifestacija literature za decu u Jugoslaviji.

Mira Alečković

Zmajeve dečje igre više su učinile na negovanju literature za decu i afirmisanju pisaca no sve ostale institucije, manifestacije, časopisi, dečja štampa, kulturne rubrike, radio, televizija...

Mošo Odalović

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić