31. jul 2023.

Napredak Evropskog parlamenta: Pozitivni koraci ka razvoju veštačke inteligencije u kulturi i kreativnim industrijama

U današnjem blog postu želimo da obratimo pažnju na jedan važan predlog Evropskog parlamenta koji predstavlja pozitivan korak napred u oblasti veštačke inteligencije.

Pozdrav svima,

U današnjem blog postu želimo da obratimo pažnju na jedan važan predlog Evropskog parlamenta koji predstavlja pozitivan korak napred u oblasti veštačke inteligencije. Ovaj predlog se odnosi na inovativne sektore Evrope, uključujući književnike, izdavače knjiga, novinske medije, muzičke producente, filmske autore, distributere i foto agencije.

Jedinstvena prilika za liderstvo u veštačkoj inteligenciji

Evropa se nalazi pred izvanrednom prilikom da pokaže globalno liderstvo u oblasti veštačke inteligencije. Kroz neprekidne pregovore o Aktu o veštačkoj inteligenciji, Evropska unija ima šansu da zauzme vodeću poziciju u definisanju odgovorne strategije za veštačku inteligenciju. Ovaj korak podržava inovacije i otvara nove poslovne mogućnosti, uz istovremenu zaštitu interesa evropskih proizvođača. Cilj je da veštačka inteligencija napreduje na odgovoran i održiv način, u skladu sa potrebama evropskih stvaralaca.

Simbioza veštačke inteligencije i kreativnih sektora

Veštačka inteligencija, u svim svojim oblicima, pruža nove i inovativne alatke koje podržavaju kreativne industrije. Od sistema koji olakšavaju kreativni proces, do onih koji poboljšavaju angažman publike, brzo i tačno prepoznaju sadržaj, omogućavaju automatizaciju, optimizuju proces rezervacija i poboljšavaju efikasne plaćanje - veštačka inteligencija donosi mnoge prednosti kreativnim sektorima Evrope.

Zaštita autorskih prava u digitalnom dobu

Napredak u razvoju veštačke inteligencije i efikasna zaštita autorskih prava nisu odvojeni procesi. Veštačka inteligencija koja se oslanja na "ulaz" autorski zaštićenih dela crpi svoju svrhu i vrednost upravo iz tih dela. Kako bi se zaštitili interesi evropskih proizvođača i nosilaca prava na ova dela, neophodno je da svi sistemi veštačke inteligencije koji se koriste u Evropskoj uniji poštuju postojeću regulativu o autorskim pravima. To uključuje odgovarajuće licence i dozvole od relevantnih nosilaca prava, kao i precizno vođenje evidencija o korišćenim materijalima i izvorima.

Zajednički cilj: Očuvanje rada evropskih stvaralaca

Pozdravljamo predlog Evropskog parlamenta koji zahteva od pružalaca veštačke inteligencije da čuvaju detaljne evidencije o podacima korišćenim za obuku ovih sistema, uključujući autorski zaštićene materijale. Ovakav pristup omogućava nosiocima prava da identifikuju i zaštite svoja prava na adekvatan način. Verujemo da je ovo prvi korak u pravom smeru ka većoj zaštiti radova evropskih proizvođača i nosilaca prava.

Pozivamo evropske institucije da podrže ovaj predlog i radujemo se budućoj saradnji kako bismo zajedno unapredili Akt o veštačkoj inteligenciji, čime ćemo osigurati očuvanje kreativnosti i rada evropskih stvaralaca.

Hvala na pažnji i ostanite sa nama jer pratimo razvoj ovog važnog pitanja!

NAPOMENA: Tekst koji ste upravo pročitali nastao je korišćenjem AI alata

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić