12. Maj 2023.

Spotify uklanja AI sadržaj zbog striming manipulacija

Prethodne nedelje jedno od najvažnijih pitanja u muzičkoj industriji bilo je da li je uklanjanje muzike AI start up-a Boomy sa Spotify-a znak ograničavanja muzike koju generiše veštačka inteligencija.

Ukratko: odgovor je odlučno „ne“. Muzika je uklonjena jer je Spotify otkrio obrasce „veštačkog strimovanja“ oko tih numera, odnosno striming manipulaciju .

„Kada uočimo ili budemo upozoreni na potencijalne slučajeve manipulacije strimingom, mi se trudimo da ograničimo njihov uticaj preduzimanjem radnji koje mogu uključivati uklanjanje broja strimova i zamrzavanje isplate naknada. Ovo nam omogućava da zaštitimo isplate tantijema za poštene, vredne umetnike“, rekao je portparol Spotify-a.

Izvršni direktor kompanije Boomy Aleks Mičel takođe je izjavio. „Podrška umetnicima i kreatorima koji koriste Boomy platformu je naš glavni prioritet. Boomy je kategorički protiv bilo koje vrste manipulacije ili veštačkog strimovanja. Radimo sa partnerima na rešavanju ovog problema i ponovnom pokretanju distribucije sadržaja kreiranih putem Boomy platforme na Spotify-u.“

Vrlo brzo došlo je do novog razvoja situacije i saznalo se da je Spotify uklonio i značajnu količinu muzike koja nije vezana za Boomy aplikaciju zbog pokušaja manipulacije. Iako kompanija nije navela o kom broju pesama se radi, niti koji izvođači, etikete ili distributeri su uključeni, izjava portparola delimično objašnjava šta se dešava.

„Spotify dosledno uklanja sadržaj dizajniran da prevari sistem kako bi generisao što veće naknade. To uključuje veštačke ili manipulativne strimove, dizajn, formatiranje ili druge metapodatke. Ovakve prakse štete poštenim, vrednim umetnicima, a kada se identifikuje sadržaj ove prirode, Spotify preduzima sve mere da spreči ovu vrstu aktivnosti na našoj platformi.”

 

<!--[if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false"

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić