Autorska prava i uloga zastupnika

Blog o autorskim pravima. Sve što bi trebalo znati o autorskom pravu i zaštiti.

Autori: Emina Peruničić  Slobodan Loka Nešović  Jovan Matić  |  Srđan Mitrić  Tatjana Bukvić  Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs 

 • 1. jun 2021.

  Muzika za Oskara

  Muzika zauzima važno mesto u prenošenju filmske ekspresije i svi ćemo se složiti da je film bez muzike teško zamisliti, naročito kada se desi da filmske teme dospeju na top liste i nastave svoj put dugo nakon prestanka emitovanja filmova.

 • Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledali udžbenici – npr. za srpski jezik – kada se u njima ne bi koristila dela već etabliranih autora, poput Duška Radovića, Dragana Lukića, Ljubivoja Ršumovića i drugih? Šturo i tužno, složićete se.

 • Povreda autorskog prava se, očigledno, smatra drastičnim kršenjem obaveze svakog izdavača, pa i izdavača udžbenika. Moglo bi se reći i: naročito izdavača udžbenika.

 • Muzika će svaku reklamu odneti mnogo dalje, ali kada se ta reklama emituje u pauzama Super Bowl utakmice, nebo je granica.

 • U poslednje vreme u javnosti je otvorena polemika na temu udžbenika. Kao i obično, pažnju na sebe prvo skrenu oni najbučniji, koji pokušavaju da bombastičnim izjavama zadobiju naklonost javnog mnenja. No, da li su oni najbučniji ujedno i najstručniji i najpozvaniji da odlučuju o tako važnim pitanjima?

  Pročitajte više
 • 16. februar 2021.

  Muzika i film

  Jos od prve filmske projekcije, u Parizu 28. decembra 1895. godine, kada su braća Limijer publici predstavila pokretne slike, jasna je neraskidiva veza muzike sa sedmom umetnošću.

 • U naprednim zemljama sveta, proces digitalizacije je već daleko odmakao. Tim procesom je odavno zahvaćeno i školstvo, kao jedna od najvažnijih sfera koje oblikuju izgled današnjeg i budućeg sveta. S druge strane spektra, nalaze se nerazvijene zemlje u kojima proces digitalizacije (gotovo da) nije ni počeo. Gde smo, u tom pogledu, mi?

 • 30. decembar 2020.

  Sve nijanse kreativnosti

  U nekim od prethodnih tekstova na našem blogu govorili smo o višeznačnosti pojma kreativnih industrija. Pored svih pokušaja ustanovljavanja jasne definicije, ta industrijska grana u izvesnoj meri uspeva da izmakne striktnom određenju. Čini se da je jedan od razloga za to fluidnost samog pojma kreativnosti. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti značenjem i značajem tog pojma.

 • Vrlo LAKO. Uprkos uvreženom mišljenju da je proces licenciranja dugotrajan i veoma komplikovan, naša iskustva govore drugačije.

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

Tel/Fax 011 30 89 205