1. april 2022.

Deca kao književna publika

Dolazeći Međunarodni dan književnosti za decu – koji se 2. aprila, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, obeležava od 1967. godine – podseća nas na značaj gajenja najmlađe čitalačke publike.

Međunarodni dan književnosti za decu obeležava se u cilju promovisanja pisanog stvaralaštva za decu i čitanja kod najmlađih s posebnim naglaskom na podizanje svesti o specifičnim potrebama najmlađe čitalačke publike. Jedna od osnovnih ideja ove manifestacije jeste da se šira javnost upozna sa značajem razvijanja čitalačkih navika i ljubavi prema knjizi kod dece. Svake godine, jedna zemlja biva proglašena za domaćina ove manifestacije, što joj pruža priliku da svetskoj javnosti predstavi svoje autore i prakse usmerene na podsticanje stvaralaštva za decu i popularizaciju knjige u najmlađoj populaciji.

U tom smislu, uočljive su znatne razlike u pristupima i politikama razvoja književnosti za decu u različitim zemljama. Kao primer dobre prakse u podsticanju autora za decu često se navodi Švedska. Vlada te države piscima i ilustratorima koji stvaraju za decu dodeljuje međunarodnu nagradu „Astrid Lindgren“ koja podrazumeva i novčani iznos od čak 500.000 evra, što svedoči o tome da se stvaralaštvo za decu tamo nikako ne smatra drugorazrednim u odnosu na pisanje za odrasle. Možda iz finansijskih a možda i iz kulturoloških razloga, književnost za decu je kod nas dugo smatrana ’neozbiljnom’, ’manje bitnom’, a autori koji pišu sa decu nisu u potpunosti uživali zasluženi ugled i status. U poslednje vreme se, međutim, sve više uviđa da je pisanje – i, uopšte, stvaralaštvo – za decu krajnje odgovoran i zahtevan posao. Moglo bi se reći da pisanje za decu i mlade postavlja okvire njihovog razvoja, pa samim tim i ’formatira’ budućnost svih nas. Zato književnost za decu ne sme da poznaje takozvane tabu teme, već mora biti inovativna, inspirativna, mora da pomera granice...

Od presudnog je značaja da – ne samo povodom Međunarodnog dana književnosti za decu, već u svakoj prilici i na svaki način – prepoznajemo i promovišemo značaj i doprinos domaćih autora književnosti za decu celokupnoj našoj kulturi. Literarne manifestacije i konkursi, radionice i kampovi za najmlađe, organizovane posete bibliotekama, upoznavanje sa autorima i neposredan rad sa njima predstavljaju aktivnosti koje će ne samo dovesti do popularizacije knjige za decu, već i iznedriti nove, beskrajno dragocene, autore pisane reči.

Nagrađivanje autora za decu je, takođe, jedan od načina da se javnosti skrene pažnja na već afirmisane, ali i dolazeće autore. S ponosom možemo da kažemo da se od ove godine dodeljuje domaća nagrada za književnost za decu koja nosi ime velikana naše literature za decu i mlade, Duška Radovića, čiji opus administrira i štiti naša kuća. Prvi dobitnik ove nagrade je Dejan Aleksić za svoj beskrajno duhovit i inovativan naslov Malo, malo pa slon

Deca su, bez sumnje, specifična i zahtevna čitalačka publika koja traži autore posebnog senzibiliteta i talenta. Zbog svog značaja za kulturu i budućnost ove zemlje, takvi autori treba da uživaju ugled i tretman koji zaslužuju. Mascom se, kao kuća koja administrira i štiti prava na delima velikog broja najistaknutijih domaćih autora za decu, trudi da njima i njihovim naslednicima omogući dostojanstven prijem u javnosti, što veću zastupljenost i adekvatnu naknadu za njihov doprinos kulturi.

 

Emina Peruničić

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić