20. Oct 2020.

Više od reči za ljude od pera…

Duško Radović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Dušica Lukić, Milovan Danojlić, Mošo Odalović, Pero Zubac, Vladimir Andrić, Predrag Peđa Trajković, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, Tode Nikoletić... toliko vrhunskih autora na jednom mestu...

Svaki naš autor ima svoj jedinstven potpis. Svaki ima sopstvenu priču, temu i stil... Njihova pera su raznolika i šarena. Duško je bio neprevaziđeni hroničar svog vremena, čovek koji je kroz šalu saopštavao velike i neretko teške životne istine, koji je podučavao kroz smeh i koji uživa neizmernu ljubav, poštovanje i blagonaklonost svih čitalačkih generacija. Dragan Lukić je celokupno svoje stvaralaštvo posvetio deci. Kao sin štamparskog mašiniste, od malih nogu družio se sa knjigama. Pored toga što zadovoljavaju najviše estetske kriterijume, njegove pesme i priče za decu imaju izraženu vaspitnu notu. Njegova supruga i muza, Dušica, i sama je izuzetna spisateljica. Njene priče često imaju naučnopopularne motive i izuzetno su edukativne. Ljuba Ršum? Ljubiš, u kome je rođen, svuda nosi sa sobom. Verovatno naš najplodniji pisac za decu, zdrave misli, zdravog stava i beskrajnog razumevanja za decu, on pripoveda, piše, peva i snima za njih već preko šest decenija. „Dobra fora, Ršume!“ Milovan Danojlić je u Beograd došao kao bosonogi mladić. Tu je, u želji da postane novinar, radio svakojake poslove sve dok, kako kaže, ’nehotice’ nije postao pisac. Pored poezije, piše i prozu, esejistiku i kritiku, a veliki doprinos našoj kulturi dao je i kao prevodilac sa francuskog i engleskog jezika. Mošo Odalović je pesnik dobrote. Iz svake njegove reči zrači blagost. Skroman i nenametljiv, ovaj čovek iz naroda, pored literarnih ostvarenja, svoj talenat iskazuje i kroz izuzetne likovne radove. Zahvaljujući njemu znamo da je mama ’glagol od glagola raditi’. Po rođenju Nevesinjac, Pero Zubac je pisac specifične i prefinjene lirske poetike. Na njegove stihove napisano je više solo pesama, kantata i oratorijuma, a napisao je i scenarija za 8 dokumentarnih filmova. Da li se sećate fenomenalnih TV serijala Pustolov sa Lanetom Gutovićem i Laku noć, deco? Njihov autor je naš svestrani Vladimir Andrić, pisac, dramaturg, reditelj i dugogodišnji urednik dečjeg programa. Veliki pisac i šaljivdžija, Predrag Peđa Trajković, je ujedno i osnivač i scenarista prvog dečjeg kabarea u Srbiji. Vedrinu svoga duha na najmlađe prenosi i putem časopisa koje uređuje i ilustruje. Niko nije znao da piše o šljivi i o Srbiji kao Dobrica Erić! Poeta tanane osećajnosti, koji nas je ne tako davno napustio, pisao je prefinjenu, duboku i iskrenu poeziju izuzetne snage. Pisca, predavača i scenaristu Milovana Vitezovića pre svega poznajemo po njegovim antologijskim ekranizovanim naslovima: Šešir profesora Vujića, Lajanje na zvezde... Pored filmskih i televizijskih scenarija, piše pesme, romane, eseje, kritiku, aforizme. Njegova dela prevedena su na više svetskih jezika. Tode Nikoletić, autor razigranog duha i slova, jedan je od naših najplodnijih živih pisaca za decu. Dobitnik je brojnih nagrada za poeziju i svoje pozorišne komade. Ovih dana, našem jatu se, svojim delom, pridružila i Mira Alečković. To je pojačenje na koje je naša kuća izuzetno ponosna.

Pomenusmo već kako su pera naših autora raznolika i šarena, ali je svako od njih sjajno poput paunovog. I kao što paun ima puno pravo da se šepuri svojim perjem, mi s ponosom ističemo svoja pera – plejadu velikana čija autorska prava štitimo i zastupamo. Na veliko obostrano zadovoljstvo, Mascom svojim klijentima pruža stručnu i pravnu pomoć i zaštitu zahvaljujući kojoj naši autori u sferi pisane reči ostvaruju prava i prihode na ime korišćenja njihovih dela od strane izdavača udžbenika i ostalih izdavačkih kuća, kao i marketinških agencija i firmi koje ih koriste u promotivne i druge svrhe.

Naši autori, kroz svoja dela, pružaju svojim čitaocima mnogo više od reči. Oni ih obrazuju, vaspitavaju, motivišu, profilišu, otvaraju im vidike i inspirišu ih. Autori, takođe, svojim izdavačima daju više od reči, omogućavajući im da, zahvaljujući eksploataciji njihovih dela, ostvare prihod za sebe i svoje zaposlene. Oni svima nama pružaju više od reči! Zato je bitno da postoji i kuća koja će njima pružiti više od reči i koja će im obezbediti fer tretman njihovih dela, poštovanje njihovih autorskih prava, dogovorenih uslova objavljivanja njihovih dela, kao i adekvatno učešće u prihodima ostvarenim na osnovu njihovog stvaralačkog rada. Svima nama koji radimo u tom cilju i svojim zalaganjem svakodnevno doprinosimo poboljšanju statusa naših autora, to donosi ne samo profesionalnu, već i ličnu satisfakciju.

 

Autor Emina Peruničić

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić