30. april 2018.

Muzička industrija - šta je to?

Kolektivno ostvarivanje prava je ključna grana u okviru muzičke industrije. Veliki deo prihoda muzička industrija je primorana da ostvaruje kroz takozvanu kolektivnu zaštitu, odnosno kroz tri organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava

Piše: Slobodan Loka Nešović 

Prepoznavši značaj muzičke industrije kao trećeg najvećeg poslodavca u kreativnim industrijama, koji ostvaruje prihod od 25 milijardi evra godišnje, Evropska komisija je ovih dana donela odluku da pokrene i finansira program "Music Moves Europe".

Fantastična vest za kolege koje rade u Evropi. Za nas koji radimo u muzičkoj industriji u Srbiji realnost je surova, a put pred nama pun je iskušenja i naizgled nepremostivih prepreka. Mi smo prepušteni sami sebi, u senci smo estradnog cirkusa koji se, nažalost, često izjednačava sa našom industrijom i bez ikakve pomoći države koja nikako da prepozna ulogu muzike u kulturi i značaj muzičke industrije koja je jedna od najznačajnijih i najvećih grana fenomena koji zovemo "kreativnim industrijama".

Notorna je stvar koliko su The Beatles učinili za širenje britanske kulture i da Bakingemska palata odlikuje muzičare za izuzetan doprinos imperiji već više od 50 godina. To dovoljno govori o značaju muzike i industrije koja je pokreće.

Postavlja se logično pitanje: zašto muzička industrija i kod nas nema državni fond koji bi je finansirao i zašto nema nijedan podsticaj koji bi joj olakšao razvoj i napredak? Iskreno se nadam da je i to moguće, ali je potrebno krenuti od nečega.

Pročitajte više na http://www.nedeljnik.rs/magazin/portalnews/muzicka-industrija-sta-je-to/ 

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

Tel/Fax 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić