29. Oct 2021.

Knjiga naša nasušna

Proglašavamo ih svetim, kontroverznim, antologijskim, ezoteričnim... Smatramo ih prenosiocima znanja, najdubljih osećanja, vizija, tajnih spoznaja, ideoloških stavova...

Kako god da ih posmatramo, knjige su jedan od najkompleksnijih fenomena ljudske istorije. Smatramo ih toliko moćnim oružjem da smo ih, kroz vekove (pa, i u ne tako davnoj prošlosti), spaljivali i pokušavali da im zatremo trag. Iz čega proističe ta gotovo magijska moć koju pripisujemo knjizi?  

Nesporno je da je knjiga sveprisutan fenomen. Mediji koji joj naizgled konkurišu (kako elektronski, tako i štampani) mogu se posmatrati i kao njene različite pojavne forme. Njene namene i putevi njenog uticaja, gotovo da su bezbrojni. Od svog postanka, knjiga je medijum putem kojeg se prenose faktički podaci, kompleksne informacije, izrazi ljudske osećajnosti i mašte, religijski, intelektualni, umetnički, ideološki, edukativni sadržaji... Kao što postoji ogroman broj različitih funkcija knjige, tako postoji i ogroman broj pristupa knjizi, kao i načina komunikacije sa njom. Karakter komunikacija između knjige i njenog čitaoca može biti obrazovni, saznajni, didaktički, umetnički, religijski, psihološki, ideološki... Neretko su u jednoj knjizi prisutni mnogi od tih aspekata što takva dela čini izuzetno kompleksnim i teškim za razumevanje i prijem. Suština komunikacije koja se odvija između knjige i njenog čitaoca upravo i jeste u otkrivanju višeslojnosti dela putem kojeg se jedan autor obraća čitaocu.

Retko ćete sresti čoveka koji nema bar jednu omiljenu knjigu. Što je još važnije, malo je onih čije je odrastanje i formiranje – bili oni toga svesni ili ne – proteklo bez, posrednog ili neposrednog, značajnog uticaja neke knjige. Postoje knjige koje su obeležile cele generacije. Takve knjige uspevaju da suštinu jednog naraštaja obuhvate i izraze u literarnoj formi. Postoje, takođe, knjige koje unose revolucionarne, slobodarske ideje i menjaju naš način razmišljana i pristupa određenim pitanjima. Postoje, konačno, i knjige koje su obeležile celokupnu istoriju i oblikovale čovečanstvo u najširem mogućem smislu. Šta je to što tim knjigama daje takvu snagu? Zbog čega su neke knjige prijemčivije i primamljivije od drugih? Šta je to što jednu knjigu čini uticajnijom od druge?

Tema? Sadržaj – u smislu osnovnih pojmova kojima se bavi? Forma – u smislu snage autorskog/umetničkog izraza? Faktičnost? Istinitost iznesenih stavova? Šokantnost? Revolucionarnost? Primenljivost njenih zaključaka? Otvaranje novih prostora slobode?

...Ili neka magična harmonija svih tih aspekata i još mnogo više?

U jedno možemo biti sigurni: od vremena kratkih zapisa u kamenu ili na papirusu, preko dugog razdoblja kada je bila dragoceni raritet dostupan samo izabranima, pa sve do modernog doba u kome je, zahvaljujući Gutembergovom otkriću, postala sveprisutna i svedostupna – knjiga je bila tu da odgovori na čovekove nasušne potrebe. U tome je njena snaga.

Ali ne zaboravimo: iza svake knjige stoji autor! Upravo su autori oni malobrojni odabrani koji, u ime celog čovečanstva, postavljaju pitanja, tragaju za odgovorima, a onda zaključke do kojih dođu nude na sud i procenu celokupnom čovečanstvu. Oni su lučonoše koje nam osvetljavaju mračna i skrivena mesta ljudske duše, istorije i civilizacije, blaže nam strah i pomažu da osvestimo sopstvenu slobodu. Veliki autori jesu oni koji nas inspirišu i nadahnjuju. Mi svet posmatramo (i) njihovim očima. U tome je njihova moć.

 

Autor: Emina Peruničić

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

 tel: 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Slobodan Loka Nesovic

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić