23. Oct 2023.

Premijera filma Čuvari formule

Dugoočekivani film Čuvari formule, u režiji Dragana Bjelogrlića, 24. oktobra stiže pred beogradsku publiku.

Film koji govoru o humanosti i empatiji, istinita priča o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Svetska premijera filma održana je 4. avgusta 2023. godine na filmskom festivalu u Lokarnu, Švajcarska u okviru prestižnog programa Piazza Grande, gde je osvojio dve nagrade: Varajeti za najbolji film u selekciji PG i nagradu Zeleni leopard koja se dodeljuje filmovima sa najupečatljivijom porukom. Film je 15. avgusta prikazan van konkurencije u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala, od 26. oktobra ulazi u redovan bioskopski repertoar.

U jeku hladnoratovske krize, na jesen 1958. godine, grupa naučnika u institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi professor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje na kliniku Kiri, u Parizu.

Francuski doktorski tim, na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da sui m dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja duboko prezire projekat na kom su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

U filmu Čuvari formule imaćete i priliku da čujete muziku iz našeg TIN DRUM MUSIC kataloga. Autor originalne muzike u filmu je talentovani autor filmske i primenjene muzike Aleksandar Ranđelović (Senke nad Balkanom, Nečista krv, Južni vetar…), čiji celokupan katalog TDM zastupa. Uz to, licencirali smo i dva evropska klasika, koji su obeležili epohu u kojoj se film dešava: Volare – italijanski evergrin koji je proslavio Domeniko Modunjo, i Bambino, koji izvodi Dalida.

Ostale vesti

Sve vesti