1. jul 2019.

Novi album Marka Markovića najavljuje singl "Ali Baba"

Predstavljamo vam novi singl jednog od najuticajnijih trubačkih orkestara današnjice. Mascom i britanska izdavačka kuća State51 objavljuju prvi singl “Ali Baba” kojim Marko Marković Brass Band najavljuje skori izlazak albuma “Mastika” za svetsko tržište.

Markov otac, Boban Marković, svira trubu već više od trideset godina. Uz takav primer u porodici, Markova ljubav za muziku jačala je, zajedno sa poštovanjem očevog umeća, koje ga je inspirisalo da i sam počne da uči da svira trubu pre nego što je napunio pet godina.

Kad je napunio četrnaest godina, Marko je uvučen u svet o kome je tako dugo i često maštao. Nije mu bilo potrebno da se uvežbava sa orkestrom, već je znao ceo repertoar napamet. Za sobom ima preko hiljadu nastupa u koncertnim dvoranama i na festivalima širom Evrope, Severne i Južne Amerike kao i kolaboracije sa izuzetnim muzičarima. Među njima su: Emir Kusturica, Goran Bregović, Šaban Bajramović, Frank London, Jerry Gonzalez, Paolo Fresu, Roy Paci, Lajko Felix, Marcus Rojas, Livio Minafra, Miss Platinum, Sezen Aksu, Hüsnü Şenlendirici, Kalman Balogh, DJ Shantel, Magdi Ruzsa, Dubioza Kolektiv, Calexico, Petar Ralcev, Ivo Papazov, Feruz Mustafov, Esma Redžepova, Fahir Atakoglu, Vasil Hadžimanov, Jovan Pavlović i mnogi drugi.

Za razliku od muzike svog oca, Marko Marković, sa svojim Brass Bandom, snažno veruje da ovakva muzika može da zvuči savremeno i da izađe iz sopstvenih tradicionalističkih okvira. Vođen tom idejom, koncipirao je album „Mastika“ koji će zajedno objaviti Mascom i britanska izdavačka kuća State 51. Marko svira u prostorima za nekoliko desetina hiljada posetilaca, širom Evrope.

Marko Marković će sa svojim orkestrom otvoriti svečanu ceremoniju proslave jubileja 30 godina Forde festival (Norveška). Marko je na Forde festivalu nastupao pre nekoliko godina. Na zahtev publike ovog prestižnog internacionalnog festivala, organizatori su pozvali Marka da predstavi muziku Balkana i drugi put. Pored nastupa na svečanoj ceremoniji otvaranja (6. jula), orkestar Marka Markovića održaće samostalni koncert 7. jula na istom festivalu. Markov orkestar ponovio je nastup i na festivalu Balkan Trafik u Briselu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Marko Markovic cover

Ostale vesti

Sve vesti