7. mart 2020.

Mitovi i legende u punom Božidarcu

Prvi veliki beogradski koncert Ivana Jegdića u Božidarcu predstavlja krunu inicijalne faze njegovog stvaralaštva. Ovaj mladi i talenotvani kantautor je oduševio svojim nastupom publiku u punom Centru za obrazovanje i kulturu Božidarac.

 

Redovi ispred ulaza formirali su se već oko 20 časova a okupljeni su sa nestrpljenjem očekivali da pozdrave momka koji je od uličnog svirača u Knez Mihailovoj ulici stigao do uvaženog i cenjenog autora. Ivanove pesme uspevaju da naprave svojevrstan generacijski krosover što je bilo evidentno po okupjenoj publici različitih godišta.

Veče je otvorio višečlani sastav Sizip koji u svojoj muzici kobinuje fank i savremene forme džeza diskretno doziranog nenametljivim „tradicionalističkim“ vinjetama. Potom je usledio kratak ali efektan nastup ambiciozne, nadolazeće trep-hop zvezde Kobrice koju je publika ispratila ovacijama.

Ubrzo je mini koncert održao mladić iz Banja Luke, pod pseudonimom Svoje. On već duže vreme mami pažnju publike na društvenim mrežama pa smo svedoci „prelivanja“ te popularnosti u relan svet. Mračni elektro bitovi i teskoba čine okosnicu u izrazu autora Svoje.

Zatim je na binu izašao Ivan Jegdić sa bendom. U specijalno stilizovanoj odeći sa gitarom i velikim uzbuđenjem Ivan je u narednih sat vremena ostavio srce  i dušu na bini Božidarca. Koncert je počeo aktuelnim singlom „Osam dana“. U lajv izvođenju ova pesma dobija na žestini i eksplozivnosti kojoj se publika odmah predala.

Odeven u visoko stilizovanu futurističku odeću, inspirisanu tradicijom Balkana, bliskog i dalekog istoka, Ivan je izgledao kao moderni samuraj koji luta hodnicima sopstvene podsvesti preispitujući sebe i svoja dela. Događaje i situacije na koje tom prilikom nailazi, pretače u unikatne pesničke gromade.

„Kaligula“, „Dezerter“, hit singl „Bolji čovek“, „Cezar“ samo su deo pesama koje je publika euforično pevala tokom nastupa. Ivanov bend čine drugari iz sastava Keni nije mrtav i DRAM, to je spoj koji Jegdićev senzibilitet izdiže na viši nivo, ističući svaki detalj u autorovom izrazu. Nastup je priveden kraju uz pesme „Zalazak sunca“ i „Kazaljke“.

Prvi beogradski koncert Ivana Jegdića održan sinoć u Božidarcu čini odličnu startnu poziciju za njegov dalji razvoj. Ivan Jegdić je zreo autor, umetnik i preformer sa ogromnim stvaralačim potencijalom spremnim za velika muzička dela.

 

Ostale vesti

Sve vesti