16. Oct 2023.

IMPF samit na Palmi

Protekle sedmice je na španskom ostrvu Palma de Majorka održan drugi po redu Svetski muzički samit.

Protekle sedmice je na španskom ostrvu Palma de Majorka održan drugi po redu Svetski muzički samit, u organizaciji IMPF-a (Forum nezavisnih muzičkih izdavača – publisher-a), na kome je prisustvovalo preko 340 profesionalaca iz muzičke industrije. Kako je Tin Drum Music već duži niz godina istaknuti član IMPF-a, predstavnici naše kompanije su učestvovali u radu Samita. U nastavku prenosimo delić atmosfere i aktuelnih tema. Anette Barrett, predsednica IMPF-a, izrazila je zadovoljstvo zbog uspešnog međunarodnog sastanka, istakavši povećanje broja prisutnih delegata, posebno iz Indije, Indonezije i Japana. Glavni cilj ovog događaja bio je olakšati nove poslovne veze u sektoru B2B i animirati kreativnu zajednicu.

Samit je počeo diskusijama o kreativnom procesu pisanja pesama i ulozi muzičkih izdavača u podršci globalnoj zajednici autora i tekstopisaca. Istaknuta je važnost podrške publisher-a u stvaranju prilika za uspeh.

Olga Sismanidi, predstavnik programa Kreativna Evropa predstavila je značajne investicije programa u muzičke projekte, platforme i mreže koje su realizovane tokom poslednjih sedam godina.

Veštačka inteligencija i njen uticaj na muzičku industriju pojavili su se kao centralna tema. Panel o globalnom upravljanju pravima, istraživao je licenciranje veštačke inteligencije i potrebu za zakonodavstvom u industriji.

Panel "Talk Of The Town" obradio je veštačku inteligenciju i metaverzum, sa fokusom na pirateriju i potencijal veštačke inteligencije. Diskusija je istakla važnost licenciranja entiteta veštačke inteligencije i neophodnost zakonodavnih okvira kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost.

Diskusija koju je vodila Margaret McGuffin, izvršna direktorka Udruženja muzičkih izdavača Kanade, naglasila je potrebu za raznolikošću u muzičkoj industriji i prilikama za marginalizovane zajednice, kojima je neophodna veća zastupljenost.

Član Evropskog parlamenta, Ibán García del Blanco, predstavio je izveštaj o kulturnoj raznolikosti i uslovima za autore na evropskom tržištu muzičkog strimovanja, fokusirajući se na raspodelu prihoda i održivost. Preporuke uključuju poboljšanje vidljivosti na servisima za strimovanje i metapodatke za autore.

Kako je jedna od vodećih tema Samita bio razvoj veštačke inteligencije, IMPF je doneo etičke smernice za generativnu veštačku inteligenciju u muzičkoj industriji. Ove smernice imaju za cilj da unaprede transparentnu saradnju između kreativaca (autora i muzičkih izdavača) i tehnoloških kompanija koje razvijaju aplikacije veštačke inteligencije. IMPF je predložio četiri etička principa za AI u muzici:

  1. Svi uključeni u AI aplikacije moraju se pridržavati osnovnih principa intelektualnog vlasništva i zakona o autorskim pravima.
  2. Voditi evidenciju o muzičkim i književnim delima koja se koriste u procesu mašinskog učenja AI.
  3. Jasno razlikovati dela koja su kreirali ljudi i dela koja je generisala veštačka inteligencija.
  4. Razlikovati pomoćne i potpuno generativne AI aplikacije.

Annette Barrett, predsednica IMPF-a, istakla je potrebu za postizanjem ravnoteže između napretka i zaštite u kontekstu brzog razvoja veštačke inteligencije. Ovi principi su osmišljeni da zaštite autorska prava kreativaca i uspostave zdraviju saradnju između kreativne i tehnološke industrije.

Ostale vesti

Sve vesti