19. jul 2022.

Supa Dupa Fly jubilej

Prošlo je tačno dvadeset pet godina od izlaska legendarnog debi albuma Missy Elliott.

(Autor fotografije: Blanks-Derek)

 

Prvobitno objavljen 1997. godine, album je debitovao na trećem mestu Billboardove liste albuma. Bio je to najveći uspeh koji je postiglo neko debitantsko izdanje u datom trenutku.

Album „Supa Dupa Fly“ se 2020. godine našao na listi „500 najboljih albuma svih vremena“ koje je sastavilo uredništvo magazina Rolling Stone, i to na 93. mestu. Ove godine našao se na 53. poziciji liste „100 najboljih debitantskih izdanja svih vremena“. Uspeh ovog albuma definisao je Missi Elliott kao jednu od najkreativnijih i najinovativnijih umetnica u svetu popularne muzike.

Izdanje je predstavljeno veoma uspešnim singlovima „The Rain (Supa Dupa Fly)“, „Sock It 2 Me“, „Hit Em wit da Hee“ i „Beep Me 911“ koji su furiozno osvojili svetske top liste. Gledano sa ove distance, tom uspehu je očigledno doprinela vizionarska Timbalandova produkcija kao i inovativan pristup MC-ingu same Missy Elliott.

Koncept albuma je bio nesvakidašnji. Muzički je bio inspirisan elektronikom, dancehallom, regeom a pojedini semplovi su sadržali usporen drum’n’bass ritam. Zbog toga, kao i gotovo kinematografskog izraza Missy, album „Supa Dupa Fly“ je okarakterisan kao „futuristički pogled na rep i hip-hop kulturu“.

 

Ostale vesti

Sve vesti