27. decembar 2023.

Godina u znaku „Barbie“

Muzika iz ovog bioskopskog blokbastera je u mahu osvojila svetske top liste što je rezultiralo velikim brojem nominacija za prestižnu nagradu Grammy.

Na soundtrack albumu producent Mark Ronson je okupio fantastičnu ekipu artista. Predvođeni Dua Lipom tu su: Lizzo, Tame Impala, The Kid Laroi, HAIM, Khalid, Dominic Fike, Ava Max, GAYLE, Billie Eilish, Charli XCX, PinkPantheress, Nicki Minaj x Ice Spice, Karol G x Aldo Ranks, Fifty Fifty x Kaliii.
 
Uspešnu godinu imale su Bebe Rexha i Ava Max. Obe su objavile svoje solo albume i obe su na njima bile inspirisane retro zvukom osamdesetih, začinjenim zaslepljujućim disko šljokicama. Bebe Rehxa je album „Heart Wants What It Wants“ objavila na talasu fantastičnog uspeha pesme „I’m Good (Blue)“ sa Davidom Guettom.
 
Otac EDM zvuka kakvog danas znamo, Tiësto, je u 2023. godini objavio dugo najavljivani album „Drive“ na kom je objedinio sve dotadašnje singlove: „The Business“, „Don’t Be Shy (With Karol G)“, „The Motto (with Ava Max)“ i „Hot In It (with Charli XCX)“ koji su ukupno (na svim servisima) sakupili preko 3,5 milijardi strimova.
 
Već sada znamo da će koncert Eda Sheerana naredne godine biti događaj za pamćenje. Ed će prvi put posetiti Srbiju i nastupiti na Ušću 17. avgusta. To je definitivno najveća muzička vest u 2023. a usledila nakon čak dva objavljena studijska albuma. Peti studijski album Eda Sheerana „-“ (Subtract) inspirisan je bolom, tugom, patnjom i gubitkom. „Autumn Variations“, objavljen šest meseci kasnije, je znatno optimističniji. Baš kao i „Subtract (-)“ , sačinjen je od pesama koje su nastale tokom sesija sa osnivačem grupe The National, Aaronom Dessnerom.
 
U 2023. godini obeležili smo i dva važna jubileja – pedeset godina hip- hopa i sedamdeset pet godina izdavačke kuće Atlantic Records. Naša kuća je prvim povodom objavila kompilaciju „50 godina hip-hopa“ sa reprezentativnim izborom izvođača koje su do danas objavili Mascom i lejbl Honey Money Gang. Drugi jubilej je obeležen globalno kampanjom u okviru koje je kuća Atlanitic reizdala mnoge naslove iz bogatog kataloga, štampane na providnim vinilima.
 
Leto je bilo u znaku energičnog Skrilexovog nastupa na Exit festivalu na kom je promovisao dva objavljena albuma u jednoj godini. 
 
Među debitantima čiji je uspeh vredan pomena izdvojićemo predstavnicu Poljske na Eurosong takmičenju. Blanka je singlom „Solo“ ubrzo po završetku Eurosonga osvojila evropsko tržište. Prodornom sintisajzer pop pesmom „Italodisco“ italijanski sastav The  Kolors je postao dominantan u lokalnom radijskom etru.
 
Naši artisti su bili takođe veoma vredni.
 
Među mladim i atraktivnim artistima izdvojićemo Sergeja Pajića koji je u 2023. godini nastavio sa objavljivanjem pesma pod okriljem Warner Musica. Objavio je singlove „Toxxxocna“, „Nema te opet“, „Dodiri“ i „Oči led“. Sergeje je imao nekoliko sesija u Wornerovim studijima u Poljskoj, ostvario saradnju sa producentom francisom i nastupio na prestižnom hip-hop festivalu „ Clout“ u Varšavi.
 
Vasin singl „Pijanac“ je postigao viralan uspeh na platformi TikTok što se dalje reflektovalo na ostale striming servise.
 
Mina Heart objavila dve nove pesme i EP „Besna“. Pored singlova „Besna“, „Ilegal“ i „10 je ali…“ Mina je tokom leta izdala i dve potpuno nove pesme. Singlovi „Rich Bitch“ i „Paljba“ predstavljaju nova stremljenja ove talentovane i mlade srpske pop pevačice.
 
Izvrsnu saradnju koju naša kuća ima sa mladim i talentovanim momcima iz benda Keni nije mrtav nastavili smo objavljivanjem pesama „Pod tvojim prstima“, „Nema nazad“ (feat. Zembo Latifa), „Telo“ i „Savršen greh“. U 2024. godinu Keniji ulaze kao favoriti na takmičenju „Izbor za pesmu Evrovizije (PZE) 2024“.
 
Od koncertnih aktivnosti naše kuće izdvojićemo nastup grupe Kanda Kodža i Nebojša u Domu omladine Beograda, Love Hunters u Zappa Bazi i manifestaciju Record Store Day na kom je svirao bend Eyesburn. Povratnički album „Novo doba“ benda Ritam Nereda bio je naše RSD izdanje 2023.
 
Pred kraj godine poželeli smo dobrodošlicu našem novom potpisniku. Regionalna super zvezda Pljugica će već početkom 2024. godine započeti sa objavljivanjem serije novih pesama pod okriljem naše kuće.
 
Želimo vam puno sreće, uspeha i puno dobre muzike u 2024. godini.
 
Happy New Music!
 
Vaš Mascom tim

 

Ostale vesti

Sve vesti