4. januar 2022.

Bowie 75

Povodom obeležavanja 75. godina od rođenja Davida Bowiea, 8. januara biće objavljen posthumni album „Toy“. Ovoj informaciji dodajemo da su Warner Chappell Music (WCM) i David Bowie Estate, u prvim danima 2022. godine, objavili da je WCM preuzeo globalna publishing prava na revolucionarnom Bowievom katalogu autorskih pesama.

(Autor fotografije: Frank Ockenfels)

 

Povodom obeležavanja 75. godina od rođenja Davida Bowiea, 8. januara biće objavljen posthumni album „Toy“. Pesme su snimljene nakon nastupa na Glastonbury festivalu 2000. godine. Bilo je planirano da album bude objavljen iste godine.

Međutim, odluka izdavačke kuće je bila da Bowie snimi kompletno novi materijal.

Tako su pesme sa ovog izdanja postale deo legende o Davidovom „izgubljenom albumu“. Pre deset godina izdanje je objavljeno online a ove godine, album „Toy“ će biti objavljen u punom sjaju.

Tokom pomenute sesije iz 2000. godine David Bowie je reinterpretirao pesme koje je snimio u periodu od 1964. do 1971. godine. Na ovom izdanju zastupljene su pesme „In The Heat of the Morning“ (iz 1968. godine) sa gudačkim deonicama koje su preuzete sa originalne demo verzije, zatim „Shadow Man“ a Bowie je tom prilikom ponovo snimio i svoj prvi singl „Liza Jane“ iz 1964. godine.

Ovoj informaciji dodajemo da su Warner Chappell Music (WCM) i David Bowie Estate, u prvim danima 2022. godine, objavili da je WCM preuzeo globalna publishing prava na revolucionarnom Bowievom katalogu autorskih pesama.

Ovaj dil objedinjuje kompletan opus Bowie-a, obuhvatajući stotine pesama iz karijere koja je trajala šest decenija. Među njima su hitovi poput: „Space Oddity“, „Changes“, „Life on Mars?“, „Ziggy Stardust“, „Starman“, „Rebel Rebel“, „Fame“, „Young Americans“, „Golden Years“, „Heroes“, „Ashes to Ashes“, „Modern Love“, „Let’s Dance“, „Where Are We Now?“, „Lazarus“ i mnogi drugi.

                                                                   

Ugovorom su obuhvaćeni svi studijski albumi (njih dvadeset šest) koje je David objavio za života kao i pomenuto posthumno izdanje „Toy“, zatim dva studijska albuma Bowievog benda Tin Machine, tu je i katalog pesama koje su objavljene kao zasebni singlovi ili kao deo određenih soundtrack izdanja.

Tim povodom javnosti se obratio kopredsedavajući i izvršni direktor WCM-a Guy Moot:

„Svi u Warner Chappellu smo neizmerno ponosni što je David Bowie Estate odabrao nas da budemo čuvari jednog od najuticajnijih kataloga u istoriji muzike. Ovo nisu samo izvanredne pesme, one predstavljaju prekretnicu i zauvek su promenile tok savremen pop muzike. Bowiejeva vizija i kreativni genij pomerili su lirske i muzičke okvire. Njegove pesme su iz temelja prodrmale do tada zadate forme pisanja pesme. Uticale su na izmenu u komunikaciji i uspostavile su nove kanone u kulturni na globalnom nivou. Radujemo se što ćemo sa posebnom strašću i pažnjom čuvati ovu neverovatnu zaostavštinu pesama, ujedno ćemo zdušno raditi na očuvanju i promovisanju nasleđa ovog vanserijskog umetničkog bića.“

Ugovor sa WCM-om prati prošlogodišnju najavu globalnog sporazuma o partnerstvu između Warner Music Group (WMG) i David Bowie Estate (ISO Records), kojim je Warner Music licencirao prava na Bowiejev katalog snimljene muzike od 1968. godine.

Ovim, novim, ugovorom sa Warnerom Chappell, WMG je sada dom kompletnog Bowijevog dela – i kao autora i izvođača.

Globalnom slavlju povodom obeležavanja 75 godina od rođenja Davida Bowiea pridružuju se Mascom, kao zastupnik Warner Music grupe za Srbiju i Crnu Goru i Tin Drum Music koji je partner Warner Chappell Music više od petnaest godina. Pozivamo vas da ispratite aktivaciju na Mascom Instagram profilu koja počinje 4. januara (tokom poslepodneva).

U okviru preorder ponude MASCOMSTORE vam omogućava da album „Toy“ poručite po 20% nižoj ceni i prvi dobijete na kućnu adresu.

 

 

Ostale vesti

Sve vesti