18. april 2019.

Aretha Franklin posthumno ovenčana Pulicerom

Aretha Franklin posthumno je nagrađena posebnom Pulicerovom nagradom, postavši tako prva žena koja je osvojila tu nagradu od kada je ona uspostavljena 1930. godine.

Kako je u obrazloženju naglašeno, nagrada je “Kraljici soula” dodeljena za njen neprevaziđeni doprinos američkoj muzici tokom više od pet decenija karijere. Aretha Franklin je preminula 16. avgusta prošle godine u svom domu u Detroitu od raka pankreasa u 76. godini života.

Pulicerov odbor je pre osam godina posthumno nagradio i Hanka Villiamsa, legendu kantri muzike, koji je umro 1953. godine.

Muzičari koji su do sada osvoji Pulicerovu nagradu su: Duke Ellington, Bob Dylan, John Coltrane, Thelonious Monk, George Gershvin, Stevie Wonder, Rai Bradburi, Villiam Schuman, Milton Babbitt, Scott Joplin, Roger Sessions, Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II.

Ova nagrada je još jedna potvrda unikatnosti Arethinog glasa koji prepoznaje čitav svet. Kao muzičku ikonu, muzičkog genija i inovatora, mnogi je smatraju najboljom pevačicom svih vremena. Njen glas prevazilazi vremenske odrednice, generacijske razlike i kategorizacije bilo koje vrste. Bila je profesionalna pevačica i pijanistkinja koja je za relativno kratko vreme postala superzvezda do sredine svojih dvadesetih. Odrasla je u Detroitu, snimila je stotine pesama i imala desetine hitova tokom karijere duge više od pola veka. Prodala je milione albuma i osvojila bezbrojne nagrade, uključujući 18 Gremija, Nacionalnu medalju umetnosti i Predsedničku medalju slobode – najveću nacionalnu nagradu koju može da dobije jedan građanin.

Nastupala je na inauguraciji predsednika Baracka Obame, Billa Clintona i Jimmija Cartera, pa čak na sahrani pionira za građanska prava Rosa Parksa i na otkrivanju spomenika Martinu Lutheru Kingu Jr. Muzički magazine Rolling Stone pozicionirao je Arethu Franklina na vrh liste Top 100 pevača. Proglašena je jednim od 20 najznačajnijih zabavljača 20. veka po mišljenju časopisa Time.

Ostale vesti

Sve vesti