24. februar 2023.

„Iliminacije II“ na svim striming servisima

Pozorišna muzika Isidore Žebeljan na albumu „Iluminacije II“.

(Autor fotografije: Kristina Miljković)

Izdavačka kuća Mascom nastavlja sa prezentovanjem i promovisanjem muzičke zaostavštine jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, Isidore Žebeljan (1967-2020).

Tokom svoj izuzetne kompozitorske karijere Isidora napisala mnogo muzika za pozorište. Deo tog opusa našao se na albumu „Iluminacije“, koji je digitalno reizdat marta prošle godine. Mnoge kompozicije nisu bile zastupljene na tom izdanju, pa je za njegov nastavak upriličena selekcija numera koje do sada nikada nisu objavljene.

Album „Iluminacije II“ sadrži snimke nekih od najupečatljivijih kompozicija Isidore Žebeljan napisanih za pozorište, kao što su „Jegorov put“ i „Skakavci“. Takođe su zastupljene i muzike za predstave „Tri sestre“ i „Zločin na kozjem ostrvu“, kao i zavodljivo muzičko iznenađenje – pesma „Zujte strune“, iz Isidorine opere „Maratonci“. 

Pored toga, album sadrži i muziku za kultnu predstavu „Dopler“, po romanu Erlanda Lua, a realizovanu u Gradskom pozorištu u Trondhajmu. Predstava je proglašena za najbolju pozorišnu predstavu te godine u Norveškoj (2016),“ rekao je Isidorin životni saputnik, muzičar i pisac, dr Borislav Čičovački, koji je napravio izbor dela za ovo izdanje.

Izdanje „Iliminacije II“ je dostupno na svim striming servisima od 25. februara.

 

Ostale vesti

Sve vesti