31. jul 2020.

Umetnica sa stavom

Britanska izdavačka kuća The state51 Conspiracy i kompanija Mascom predstavljaju neuobičajeno muzičko izdanje. Reč je o albumu „EGO MANIA“ beogradske multidisciplinarne umetnice koja već decenija ma živi i radi u Parizu i koji će biti objavljen do kraja godine.

 

JO.VANA je umetnica koja se bavi fotografijom, video artom i crtanjem ali i muzičarka koja posmatra ljudsku prirodu, društvo i igra se sa emocionalnim krajnostima. U svom izrazu JO.VANA kombinuje elektro, pank, rok uticaje koje prožima svojim svedenim i upečatljivo interpretiranim tekstovima.

Singl „Children Of Crises“ je prvi u nizu pesama koje će biti objavljivane u digitalnom formatu narednih sedmica, a rezultiraće kompletnim izdanjem „EGO MANIA“. JO.VANINO stvaralaštvo podsetiće vas na radove mnogih umetnika od Yoko Ono preko Laurie Anderson do Trickyja ili Bjork. Reč je o širokom muzičkom spektru buntovničkih i protesnih pesama koje slušaoca svojim, ponekad uznemirujućim sadržajem, navode na razmišljanje.

JO.VANA je sama osmislila i realizovala sve video klipove. Saradjivala je sa umetnikom Mihael Milunovicem za idejna rešenja svih omota sa budućeg album za vreme izolacije izazvane pandemijom:

“Muzika, crtanje ili fotografija su za mene samo različita sredstva kreativnog izražavanja, suština je ista. Govorim o mom doživljavaju čoveka, društva i o emocijama koje to proizvodi. Volim da se igram kontrastima, postavim objekat/ subjekat van konteksta i uzburkam stereotipe na poetičan način. Moja muzika i umetnost upućuju poziv čovečanstvu da se odupre, da zaštiti univerzalne i trajne vrednosti poput: empatije, saradnje, deljenja, znanja, tolerancije, ljubavi, poštovanja života i prirode…“, izjavila je JO.VANA.

Multidisciplinarna umetnica, kreativna direktorka ali i specijalista za komunikacije, Jovana Ilić (alijas JO.VANA), posvetila je svoju umetničku viziju svetu mode, luksuza, zabave i umetnosti.

Njena intuicija, neumoran inovativni duh, žeđ za znanjem i umetnički talenat prepoznaju se u mnogim kampanjama, foto sesijama, editorijalima. Sarađivala je sa kompanijama poput: ETAM, Lancôme, Morgan, Procter & amp; Gamble i drugih.

Deset godina je radila na poziciji globalnog kreativnog direktora za „Image“ u Givenchy. Izlagala fotografije i crteže u Francuskoj, Belgiji i Španiji.

 

Ostale vesti

Sve vesti