2. septembar 2019.

Saopštenje povodom izjave Bojane Vunturišević

Povodom optužbi koje je Bojana Vunturišević proteklih dana na račun naše kuće iznela u medijima i na društvenim mrežama, moramo da kažemo da naša kompanija nikoga ne cenzuriše, niti bilo kome brani da se kreativno izražava. Svi odnosi između umetnika i izdavača se definišu ugovorom.

U sferi digitalnog plasmana muzike, jedino distributeri i streaming servisi imaju mogućnost da – na osnovu pomenutih ugovora, ostale raspoložive dokumentacije i sopstvenih pravila poslovanja – odlučuju o tome da li će neki sadržaj biti uklonjen ili ne. Isto kao i drugi nosioci prava, naša kompanija ne može da donosi odluke tog tipa.

Čest je slučaj da autorima, na početku karijere, odgovara da im se ime vezuje za ime velike i uspešne kompanije, poput naše, što – samo po sebi – doprinosi njihovoj popularizaciji i promociji. Dešava se, međutim, da, kada postignu određeni uspeh, pokušavaju da zaobiđu ugovorene obaveze.

Bojana Vunturišević, kao i svaki drugi autor, ima punu slobodu da sa svojom muzikom raspolaže po sopstvenoj volji, u skladu sa svojom savešću, a u ovom konkretnom slučaju, i u skladu sa ugovorno definisanim pravima i obavezama. Mi sa pomenutom autorkom nemamo nikakav problem. Ukoliko postoje, sporna pitanja se rešavaju kako dolikuje – dogovorno ili sudskim putem, a ne na društvenim mrežama, preko kojih nemamo nameru da polemišemo.

Pretpostavljamo da ovakav Bojanin „medijski nastup“ ukazuje na to da se iza cele stvari kriju neki drugi motivi, te da iza ovakvog njenog istupanja stoje isti oni ljudi, pravni timovi i interesi koji su stajali i iza prethodnog napada na našu kompaniju, a o kome je javnost bila upoznata preko medija. Verujemo da je reč o orkestriranoj kampanji konkurencije usmerenoj na narušavanje poslovnog ugleda naše kompanije koja već preko dvadeset godina veoma uspešno posluje u oblasti autorskih i srodnih prava. Ta praksa nelojalne konkurencije je – kako u svetu, tako i kod nas – protivzakonita i odlučni smo da joj se suprotstavimo svim raspoloživim legalnim sredstvima.

Kao profesionalci, nastavljamo da radimo u zajedničkom interesu i sa zadovoljstvom možemo reći da smo u poslednjih mesec dana zaključili dva posla koji će upravo Bojani doneti značajna materijalna sredstva.

Ostale vesti

Sve vesti