13. Maj 2019.

S.T.R.A.H. konačno osvaja grad!

Priče o bendu S.T.R.A.H. već su deo urbane legende lokalne rokenrol scene. S.T.R.A.H. konačno objavljuje prvi album “KVOG!” koji najavljuje singl “Deca rade”!

Od sredine osamdesetih do danas, ovaj bend uspeo je oko sebe da napravi neverovatnu fan bazu, iako je njegovo postojanje bilo daleko ispod radara aktuelnih muzičkih zbivanja u regionu.

Beogradski rokenrol sastav S.T.R.A.H. osnovali su Saša Ristić (bas) i Aleksandar Žikić (gitara), zajedno sa Milutinom Krstićem (vokal), Željkom Debeljevićem (gitara) i Nenadom Ivkovićem (bubnjevi). Godinu dana kasnije Milutin Krstić je napustio bend, a vokale je preuzeo Željko Debeljević.

Iako je S.T.R.A.H. nastupao retko, ideja negovanja čistokrvnog rokenrola oslonjenog na britanski pub rock i američki garažni zvuk, uz meru energičnosti najbližu punku, doprinela je formiranju inteligentnog i postojanog kulta. Njihov EP “Mesec” (“Noćas”/“Vudu lutka”) objavljen 1988.godine na etiketi “Slovenija” iz Kopra, sa Kojom kao producentom, učvrstio je izdvojen status ovog benda na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni i vremenom prerastao u kolekcionarski raritet visokog nivoa (i cene).

Po odlasku Nenada Ivkovića u bend na mesto bubnjara došao je Aleksandar Timofejev sa kojim je započeto snimanje prvog albuma. Album nikada nije završen, jer su se dvojica članova (Ristić i Debeljević) početkom devedesetih odselila u Kanadu. Nekoliko godina kasnije i Žikić se preselio u Sjedinjene Države, što je produžilo hibernaciju, do pre nekoliko godina, kad se S.T.R.A.H. ponovo okupio u Beogradu, sa novim basistom Milošem Markovićem Felixom.

Rezultat je eksplozivni album “KVOG!” pod etiketom Mascoma. Ostvarenje na koje se čekalo skoro tri decenije i koje beskompromisno i ubedljivo doprinosi revitalizaciji istinskog rokenrola na ovim prostorima.  Izdanje “KVOG!”, već prvim singlom "Deca rade", pruža dugo iščekivanu dozu brze, agresivne i smislene moderne muzike, istovremeno povezane sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Grupa S.T.R.A.H. izgara u svakom rifu i u svakoj pesmi: na albumu “KVOG!” nema ni predaha ni praznog hoda. Producent je i ovom prilikom bio je Koja (Disciplin A Kitschme), a fotografije je uradio Brian Rasic.

Osetite ukus organskog rokenrola, bez ijednog nezdravog sastojka i suvišnih začina. Uznemirujuće divlji i energetski nezaustavljiv – spoznajte istinski S.T.R.A.H, na albumu “KVOG!”. U prodaji od 16. maja. 2019. godine.

Svoj prvi album grupa S.T.R.A.H.  predstaviće, za početak, nastupima u klubu “Drum” (Zmaj Jovina 4) 16, 23. i 30. maja. Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

 

S.T.R.A.H.

 

Ostale vesti

Sve vesti