26. jun 2020.

Proslava zvaničnog Kraljičinog rođendana 2020. u Beogradu

Britanska ambasada u Beogradu odlučila je da, usled globalne pandemije novog Koronavirusa ove godine ne organizuje tradicionalni godišnji prijem u čast zvaničnog Kraljičinog rođendana.

 

Umesto toga, proslava je upriličena kraćim koncertom, koji je prikazan online, preko Facebook strane Britanske ambasade (UKinSerbia).

Uživo su nastupili ansambl Isidore Žebeljan i bend Stray Dogg iz Beograda, dok je putem video linka iz Britanije nastupio gudački orkestar HRH The Countess of Wessex. Kao poseban deo muzičkog programa organizovan je i zajednički nastup ambasadorke Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji Šan Makleod i njene koleginice ambasadorke Srbije u Ujedinjenom kraljevstvu, Aleksandre Joksimović.

Muzika je tradicionalno važan deo proslave Kraljičinog zvaničnog rođendana, zbog čega je i ove godine posebna pažnja bila posvećena kvalitetnom muzičkom programu.

Tokom teškog perioda pandemije muzičari su nastavili da donose utehu i zadovoljstvo u naše živote, posredstvom online koncerata, snimaka, često i sami izolovani u svojim domovima. U mnogim slučajevima, pandemija ima ozbiljne negativne posledice po njihov život i rad.

Upravo iz tog razloga, ovim događajem smo želeli da damo simboličnu podršku muzičarima u Srbiji i Ujedinjenom kraljevstvu i da, istovremeno, skrenemo pažnju javnosti na inicijative koje su pokrenute u cilju pružanja brze i praktične podrške tokom perioda krize.

U pitanju su programi #DoItDifferentlyFund, koji koordinira organizacija Help Musicians u Ujedinjenom kraljevstvu, odnosno fond „OstaniKreativan - Stay Creative“, koji su u Srbiji zajedno pokrenuli lokalna izdavačka kuća Mascom i njihovi britanski partneri „The state51 Conspiracy“.

Cilj fonda „OstaniKreativan - Stay Creative“ je da pomogne muzičarima u prevazilaženju novonastale situacije u muzičkoj industriji prouzrokovane pandemijom. Učesnici beogradskog koncerta u čast Kraljičinog zvaničnog rođendana 2020, kompozitorka Isidora Žebeljan i grupa Stray Dogg, prvi su kandidati kojima će, posredstvom ovog fonda, biti omogućeno da do kraja realizuju svoje muzičke projekte.
 
Britanska ambasada u Beogradu je ovim malim online koncertom želela da se zahvali svim humanitarnim organizacijama (poput: Crvenog krsta Srbije, Lice ulice, A11, Evo ruka, SOS telefon itd.) i volonterima sa kojima je sarađivala tokom prethodnih meseci na različitim programima podrške lokalnoj zajednici.  Predstavnici ovih organizacija bili su među malobrojnim gostima koji su pozvani u Rezidenciju britanske ambasadorke, uz potpuno poštovanje zdravstvenih mera i epidemioloških preporuka.


#QB2020 #StayCreative #WorkingTogether

 

Ostale vesti

Sve vesti