26. Oct 2022.

Predstavljena knjiga „100 godina Duška Radovića“ na Sajmu knjiga

Pod kupolom Hale 1 ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga, velikom broju zainteresovanih posetilaca predstavili smo kapitalnu monografiju „100 godina Duška Radovića“.

(Autor fotografije: Pošta/Vuk Branković)

Na štandu Pošte Srbije bilo je svečano i veoma emotivno jer su se okupili pisci, mislioci, akademici, porodica, prijatelji i poštovaoci života i dela najcitiranijeg i najčitanijeg srpskog pisca.

Na promociji su govorili Zorica Hadžič, koja je priredila knjigu, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica. Počasni gost bio je Matija Bećković Duškov dugogodišnji prijatelj.

„Biće nam velika čast i puno srce ako ova knjiga pronađe posebno mesto u domovima naših sugrađana,“ istakla je kroz svoju uvodnu reč, ispred naše kompanije, Emina Peruničić.

Tokom svoje besede istaknuti književnik i Duškov višedecenijski prijatelj akademik Matija Bećković se prisetio reči „čarobno“, kojoj se Duško za života najviše divio. Uz zahvalnost Zorici Hadžić i nama kao izdavaču, Bečković je posebno istakao da je reč o knjizi godine te da upravo ovom čarobnom knjigom na najlepši način obeležavamo stoti rođendan velikog pisca i dodao: „Dušan Radović proslavlja svoj stoti rođendan, to neće biti prva stotina jer će se još stotinama godina on slaviti na najlepši način.“

„Sakupljanje materijala za knjigu me je uveravalo i pokazivalo mi da radim posao koji sjedinjuje zadovoljstvo u otkrivanju novih Radovićevih lica i pijetet prema njegovom delu,“ izjavila je tokom svog iskrenog i emotivnog izlaganja Zorica Hadžić, priređivačica/autorka monografije „100 godina Duška Radovića“. Posebnu zahvalnost uputila je Radovićevoj porodici a naročito njegovom sinu Milošu.

Okupljenoj publici na štandu Pošte Srbije zatim se obratio Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i između ostalog konstatovao: „Posle čitanja ove knjige verujem da će se mnogima pred očima pojaviti Dušan Radović kakav on zaista jeste bio.“

Posebno mesto tokom promocije imalo je izlaganje Branislave Milunov višegodišnje saradnice Duška Radovića sa kojim je radila na radiju Studio B, u vreme velike popularnosti Duškovih radijskih minijatura „Beograde, dobro jutro“. U vrlo intimnom i duhovitom osvrtu na to vreme i Duškov temperament, Branislava nam je kroz nekoliko anegdota takođe približila sva lica Duška Radovića zaključujući: „Svojim ukupnim radom Duško Radović činio je naš svet lepšim, boljim i plemenitijim.“

Za fantastičan izgled ovog luksuznog izdanja bili su zaduženi Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević, dok se Matija Bećković pojavljuje u svojstvu naratora koji svojim pričama povezuje sadržaj monografije.

Izdanje od izuzetnog nacionalnog značaja, knjigu „100 godina Duška Radovića“, možete poručiti na mascom.rs zatim u većim prodajnim objektima Vulkana, kao i u Booka knjižarama.

 

Ostale vesti

Sve vesti