3. jun 2022.

Objavljeno digitalno izdanje opere „Zora D.“ Isidore Žebeljan

Izdavačka kuća Mascom nastavlja sa objavljivanjem kompletnog muzičkog opusa najistaknutijeg srpskog kompozitora Isidore Žebeljan (1967-2020), na svim striming servisima.

 

Opera „Zora D“ prva je srpska opera koju su naručili inostrani producenti (Genesis Foundation London) i koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu (Amsterdam, 2003).

Isidora Žebeljan dobila je narudžbinu Dženezis fondacije kao specijalnu nagradu na operskom takmičenju Genesis Opera prize 1.

Koproducenti ove opere bili su Opera Studio Nederland i Bečka kamerna opera (Wiener Kammeroper).

Prvu produkciju opere „Zora D“ režirali su Ser Dejvid Pauntni (Sir David Pountney), jedan od najvećih operskih reditelja današnjice, umetnički direktor English National Opera, Bregenzer Festspiele (Austrija) i Welsh National Opera, i nemačka rediteljka Nikola Rab (Nicola Raab).

Opera je imala oko 25 izvođenja u pet evropskih zemalja (Holandija, Austrija, Velika Britanija, Hrvatska, Srbija), i bila je deo stalnog repertoara Bečke kamerne opere. Operom „Zora D“ otvprena je 50. sezona Bečke kamerne opere.

Tako je opera „Zora D“ postala internacionalno najuspešnija srpska opera svih vremena.

To je prvo delo srpske muzike koju je objavila jedna od najčuvenijih kuća za izdavanje nota na svetu, Ricordi iz Milana.   

Opera „Zora D“ Isidore Žebeljan je dostupna na svim striming servisima od 3. juna.

 

Ostale vesti

Sve vesti