7. Oct 2019.

Nova vizija duvačkog orkestra Marka Markovića

Mascom i britanska izdavačka kuća state51 10. oktobra objavljuju album “Mastika” Marko Marković Brass Banda.

Markov otac, Boban Marković, svira trubu već više od trideset godina. Uz takav primer u porodici, Markova ljubav za muziku jačala je, zajedno sa poštovanjem očevog umeća, koje ga je inspirisalo da i sam počne da uči da svira trubu pre nego što je napunio pet godina.

Marko Marković za sobom ima preko hiljadu nastupa u koncertnim dvoranama i na festivalima širom Evrope, Severne i Južne Amerike kao i saradnje sa izuzetnim muzičarima. Među njima su: Emir Kusturica, Goran Bregović, Šaban Bajramović, Frank London, Jerry Gonzalez, Paolo Fresu, Roy Paci, Lajko Felix, Marcus Rojas, Livio Minafra, Miss Platinum, Sezen Aksu, Hüsnü Şenlendirici, Kalman Balogh, DJ Shantel, Magdi Ruzsa, Dubioza Kolektiv, Calexico, Petar Ralcev, Ivo Papazov, Feruz Mustafov, Esma Redžepova, Fahir Atakoglu, Vasil Hadžimanov, Jovan Pavlović i mnogi drugi.

“Napravio sam potpuno drugačiji zvuk. Novi zvuk balkanske trube, da se tako izrazim. Do sada sam objavio više od deset albuma zajedno sa svojim ocem Bobanom, ali ovo je prvi samostalni album u mom životu. Objavljujem ga samostalno kao Marko Marković Brass Band,” objašnjava Marko.
Marko Marković, sa svojim bendom, iskreno veruje da ova nova muzika – za razliku od muzike njegovog oca, Marka Markovića  - može da zvuči savremeno i da izađe iz sopstvenih tradicionalističkih okvira. Vođen tom idejom, koncipirao je album „Mastika“ koji će zajedno objaviti Mascom i britanska izdavačka kuća state51.

“Mastika je, inače, naziv za rakiju koja je popularna u Grčkoj, ali i u Turskoj. Postoji jedna veoma popularna tradicionalna turska pesma pod tim nazivom . Sve me to inspirisalo da album nazovem upravo “Mastika”. Obradio sam tu pesmu, koja u mom aranžmanu zvuči potpuno drugačije. Kada sam je snimio, rekao sam sebi da će se album zvati upravo po njoj.”

Marko Marković predstavlja budućnost trubačkih orkestara na ovim prostorima. On soul, fank, džez i elektroniku hrabro kombinuje sa tradicijom uz koju je rastao.

“Duvački orkestri danas najpre treba da slušaju različite vrste muzike kako bi shvatili kako da naprave dobru kompoziciju, koja će odgovarati savremenom zvuku. Sledeći taj princip, uspeo sam da postanem različit u odnosu na druge trubače sa ovih prostora. Ne krijem i ne stidim se da kažem da sam najmoderniji i najbolji trubač u Srbiji,” argumentovano tvrdi Marko.

Interesovanje publike širom Evrope za album “Mastika”, i pre njegovog objavljivanja, upravo potvrđuje njegovu konstataciju.

Novi album trubača Marka Markovića i pratećeg Brass Banda, biće objavljen na CD-u 10. oktobra.

 

Ostale vesti

Sve vesti