19. jun 2019.

Boljim zakonskim rešenjima do efikasnije zaštite intelektualne svojine

Završena konferencija „Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?“ Kroz tri panel-diskusije, više od stotinu učesnika konferencije „Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?“ razgovaralo je o važnosti njene zaštite, kao i načinima na koje je to moguće učiniti u današnje vreme.

Tokom višečasovne diskusije, stručnjaci iz regiona su razmenili iskustva, ali i zaključili kako samo boljim zakonskim rešenjima intelektualna svojina u potpunosti može biti zaštićena.

Na panelu „Medijski monopol na Zapadnom Balkanu: Koja je uloga države?“, naglašen je značaj intelektualne svojine u razvoju ekonomije jedne zemlje, ali su istaknute i opasnosti koje sa sobom nosi monopolizacija medijskog tržišta. Učesnici prvog panela bili su predsednici Vlada Srbije i Republike Srpske, Ana Brnabić i Radovan Višković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, Srđan Rajčević, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske, Zlatan Klokić, i nekadašnji generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju, Goran Svilanović.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, podsetila je da je Srbija od početka ove godine među najkonkurentnijim zemljama u oblasti oporezivanja intelektualne svojine.

„Moramo da se bavimo ovom temom jer je ona deo i Poglavlja 7 u pregovorima sa Evropskom unijom. Upravo zato konstantno naglašavam neophodnost transformacije radne ekonomije u ekonomiju znanja,“ naglasila je Ana Brnabić.

Drugi panel povezao je intelektualnu svojinu i telekomunikacije 21. veka kroz razgovor o zaštiti autorskog prava u doba interneta, značaju razvoja 5G mreže i prednostima koje ona donosi.

Završni panel bavio se temom autorskog prava i savremene piraterije, a učesnici diskusije su govorili koliko digitalizacija podstiče pirateriju, kakve izmene donosi nova evropska direktiva o autorskom pravu, te koja su savremena rešenja u borbi protiv piraterije.

Govorili su Ahmed Švrakić iz Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma BiH, direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije, Nikola Vilotić, predstavnik kompanije Croatia Record Music Publishing, Frane Tomašić, izvršni direktor organizacije „Gramm-A“, Romeo Koci, kao i izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel, Radmila Bojanić, koja je naglasila da upravo uloga telekom operatera treba da bude u funkciji kreiranja servisa koji će omogućiti zajedničku borbu za zaštitu autorskih prava.

Moderator konferencije bio je Slobodan Nešović, direktor kompanije Mascom EC d.o.o. Beograd, član upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije i pionir u oblasti zaštite intelektualnih prava. „Ovo je bila izuzetno značajna konferencija na temu izazova sa kojima se susreću industrije bazirane na autorskim pravima u digitalnom dobu. Održana je na najvišem stručnom i političkom nivou i predstavlja značajan iskorak u razumevanju i prihvatanju digitalnog doba“, izjavio je Nešović nakon završetka poslednje panel-diskusije.

Ovo je prvi skup ovakve vrste održan u Banjaluci s ciljem pokretanja razgovora o izazovima i pretnjama koje donosi doba internet revolucije u oblasti intelektualne svojine. Konferencija „Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?“ održana je u okviru projekta „Balkan Perspectives Today“, a u organizaciji Instituta za javnu politiku.

Ostali naslovi

Svi naslovi

Da li znate svoja prava i kako da ih ostvarite?

Stavljamo vam na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Javite nam se!

ostvarisvojaprava@mascom.rs

Tel/Fax 011 30 89 205

Autori

Jovan Matić

Mioljub Krsmanović

Srđan Mitrić

Bojana Zimonjić Jelisavac - Mondo.rs

Emina Peruničić

Tatjana Bukvić

Slobodan Loka Nešović