11. jun 2021.

Bogat program prvog izdanja Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“

Organizator Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, Muzička omladina-Kragujevac, pripremila je bogat i raznovrstan umetnički program.

(Autor fotografije: Kristina Miljković)

 

Publika će biti u prilici da čuje dva koncerta, da prisustvuje razgovoru o operi i projekciji snimka sa svetske premijere opere ,,Dve glave i devojka”, na kom će učestvovati umetnici koji su bili deo produkcije.

„Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali pozivu i prihvatili učešće na festivalu, ali i članovima umetničkog i organizacionog odbora, koji vredno rade kako bi sve zamišljeno bilo uspešno realizovano,“ izjavio je Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine-Kragujevac i direktor festivala i zahvalio se institucijama koje su ih podržale, Gradu Kragujevcu, nacionalnoj platformi ,,Srbija stvara”, SOKOJ-u, kompaniji Mascom, Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, kao i svim prijateljima festivala.

Prve večeri Festivala, 15. juna, biće priređeno svečano otvaranje, na kom će Žebeljan ansambl izvesti pozorišnu muziku Isidore Žebeljan, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je naša najuticajnija kompozitorka višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Yustat nagrade za scensku muziku. Pre početka koncerta publici će se obratiti naši istaknuti glumci, Anica Dobra i Svetozar Cvetković.

Druge festivalske večeri, 16. juna, od 19.30 časova u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac Isidore Žebeljan i njenog stvaralaštva, biće organizovan okrugli sto. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere „Dve glave i devojka“, Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački. Nakon razgovora sa umetnicima, publika će moći da pogleda projekciju opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine opere koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku.

U četvrtak, 17. juna, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom u 20 časova, na zatvaranju Festivala nastupiće Žebeljan orkestar, uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Orkestrom će dirigovati naš istaknuti dirigent, Premil Petrović, a solisti će biti Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina) i Borislav Čičovački (oboa). Na programu koncerta će se naći dela Isidore Žebeljan, ali i Dušana Radića, koji je kompozitorku, čije ime festival nosi, predložio za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Iva Josipovića, hrvatskog kompozitora, predsednika međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora, koje se održava u okviru Festivala.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mesto u publici rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od subote, 12. juna (od 8 časova), do popune dozvoljenog broja mesta.

Linkovi za rezervaciju:
15. jun - https://forms.gle/BoFuPgS9iN5rppoMA
16. jun - https://forms.gle/dYyLGs9C9dgNVjCSA
17. jun - https://forms.gle/3hEWjoqeTjYxUn2CA
 
Program sve tri večeri moći ćete da pratite i u direktnom prenosu na YouTube kanalu Muzičke omladine-Kragujevac.

 

Ostale vesti

Sve vesti