6. Oct 2020.

„Led Zeppelin III“ – 50 godina

ROCKTOBER obeležava 50 godina od izlaska albuma „III“ grupe Led Zeppelin. Reč je o izdanju koje predstavlja prelomni momenat u diskografiji ove kultne grupe.

 

Nakon oslanjanja na američku bluz tradiciju koje je dominiralo u zvuku prva dva albuma, bend se na narednom izdanju fokusirao na muzički izraz po kom će u budućnosti, u najvećoj meri, biti zapamćen.

Ploču „Led Zeppelin III“ Jimmy Page, Robert Plant i John Paul Jones su koncipirali kao eksperimentalni psihodelični rokenrol trip, prepun nojzične, mistične buke; akustičnih gotovo spiritualnih, paganshi ritmova i epskih tekstova.

Album otvara spektakularni singl „Immigrant Song“ a nadalje ovim izdanjem dominiraju pesme poput „Celebration Day“, „Since I've Been Loving You“, „Gallows Pole“ koje su, u datom trenutku, ispisivale nove stranice istorije rokenrola.

Nakon pedeset godina od originalnog objavljivanja ovo izdanje grupe Led Zeppelin ne prestaje da krepi, osvežava i nadahnjuje generacije novih slušalaca i muzičara.

Te 1970. godine album „Led Zeppelin III“ je osvojio top liste sa obe strane Atlantika i prodat je u preko 13 miliona primeraka. Izdanje važi za esencijalnu ploču, nezaobilaznu na svim listama koje se tiču istorije rokenrola.

Podesćamo vas da je u toku akcija ROCKTOBER tokom koje su sva rokenrol izdanja na akcijskom popustu od 20% u našim maloprodajama: Čumić, Delta, Ušće i onlajn radnji www.mascom.rs.

 

Ostale vesti

Sve vesti