4. april 2017.

Entoni Bordejn: Srednje pečen

Bestseler Njujork Tajmsa "Srednje pečen", Entoni Bordejna, je u pretprodaji!

 

Mnogo toga se promenilo u restoranskom biznisu i u Bordejnovom životu od momenta kada nam je u svom klasiku Poverljivo iz kuhinje omogućio insajderski uvid u način funkcionisanja velikih svetskih kuhinja, njihovih šefova i kuvara.

Knjiga Srednje pečen prati Bordejnov razvoj od šegrta do svetskog putnika i profesionalnog degustatora hrane i pića. Tokom te avanture, on nas upoznaje sa svojim najintimnijim sećanjima, najdubljim dilemama i priznanjima, sa činjenicom da ga je očinstvo promenilo iz korena...

Na samom početku knjige, u momentu kada Bordejn podiže zavesu, na sceni zatičemo jedno krajnje konspirativno okupljanje, nešto poput mafijaškog zbora u kasne noćne sate, sa prizvukom tajne večere... Samo što su za stolom najpoznatiji šefovi najprobranijih svetskih kuhinja a na delu je, ni više ni manje, do moderna gastronomska revolucija! Gađajući, kao i obično, u sam centar, Bordejn se fokusira na najznačajnija imena kulinarskog i ugostiteljskog biznisa, uključujući Dejvida Čanga, kulinarsku zvezdu u usponu, uvaženu Alis Voters, učesnike šou programa Top Chef i mnoge druge... 

Za sladokusce izdvajamo jedan sočan pasus iz ovog remek-dela kulinarske pornografije:

...U mraku ispod mog zaklona, shvatam da sam – u želji da u potpunosti uživam u ovom iskustvu – zatvorio oči. Prvo kožica i salo. Vrelo je. Toliko vrelo da kratko i panično naizmenično udišem i izdišem vazduh, kao kakav užurbani trubač, usmeravajući ga na pticu i pomerajući je nežno jezikom po ustima da me ne peče. Očekujem da čujem kako vilice lome ptičje kosti, ali oko sebe čujem samo kako drugi dahću, kako im kroz zube šišti vazduh dok brzo pokreću jezike pod svojim platnenim servijetama. Oseća se ukus preostalog armanjaka, a ispod njega čestice masnoće koje su isparile u vazduh – opojna, delikatesna kombinacija mirisa. Vreme teče. Sekunde? Momenti? Ne znam. U blizini čujem kako krcka prva kost i to me ohrabruje da i sam zagrizem. Polako spuštam kutnjake i, uz sočno pucketanje, probijam grudni koš svoje ptice, nagrađen navalom vrele masnoće i iznutrica koje mi se spuštaju niz grlo. Retko kad su bol i užitak tako dobro ukombinovani. Hvata me neprijatna vrtoglavica dok, pokušavajući da kontrolišem disanje, nastavljam da – nikad sporije – žvaćem. Sa svakim zagrizom, koji drobi koščice i povezuje ih sa slojevima sala, mesa, kožice i unutrašnjih organa, iz moje ptice cure različiti i čudesni drevni ukusi: smokve, armanjaka, crvenog mesa blago prožetog slankastim ukusom sopstvene krvi, koja se pojavljuje tamo gde mi se oštre kosti zabadaju u usta. Dok gutam, uvlačim u usta i glavu sa kljunom, koja je do sada visila sa mojih usana, i radosno drobim lobanju...

Ostale vesti

Sve vesti